Virtuelna klopka za decu i roditelje

Nove tehnologije brzo napreduju, svakih par godina pojavljuju se revolucionarna dostignuća, a posebno prednjače inovacije u razvoju kompjutera i telefona, kao i prateći programi. Roditelji veruju da će svom detetu korišćenjem ovih tehnologija (TV, računari i smart telefoni), u ranom uzrastu, omogućiti da se prilagodi na svet budućnosti. Sve češća pojava u restoranima, parkovima, na plaži je da dete od 5-6 godina sedi i igra neku video igricu ili gleda omiljeni film ili seriju, ponekad i sa svojim roditelijma. Pojedina deca u vrtiću imaju čak i svoje mobilne telefone. Ukoliko se roditelji opredele da ipak kupe mobilni telefon svom detetu, bolje je da bude telefon sa tastaturom (tipkama).

Virtuelna klopkaPuno se govori o tome gde je granica, tj. koliko dete mlađe od 6 godina sme da gleda u ekran. Američka akademija pedijatrije preporučuje da deca mlađa od 2 godine ne budu izložena svetlosti ekrana uopšte. Isto tako, potrebno je biti oprezan i sa decom uzrasta od 3 do 10 godina. Nažalost još niko nije odredio gde je granica i koliko dete u razvoju sme da gleda u ekran.

Savet roditeljima je da ograniče gledanje u ekran, na primer ukoliko dete gleda pola sata TV program, mora da ima najmanje sat vremena kompenzatorne aktivnosti (trčanje, skakanje, igralište…), a ako gleda sat vremena TV onda mora da ima dva sata kompenzatorne igre.

Ukoliko dete ima  mobilni telefon, roditelji moraju da znaju da mobilni telefon emituje talase koji mogu  negativno da utiču na razvoj pojedinih struktura mozga, tako da je preporuka da dete spava bez mobilog telefona. Ovo napominjem jer često čujem da dete koje ima smart telefon koristi taj telefon pre spavanja i igra omiljenu video igicu i odlaže ga pored kreveta ili stavlja ispod jastuka.

Dete mora da se kreće kako bi u pokretu razvijalo svoje sposobnosti, tako da roditelji moraju da budu kreativni i da osmisle igre kako bi animirali dete. A to je sve teže, jer te igre moraju da budu interesantnije od onoga što nude TV i video igrice. Zato je važno uspostaviti pravila za dete i odrediti koliko dnevno može da gleda TV ili igra video igrice. Preporuka je da to budu edukativne igre ili emisije. A ono što je nezamenjivo, to je vreme koje roditelji provedu sa detetom u parku, na igralištu, u šetnji, vožnji biciklom i sl.

Autor: Ranko Rajović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

One comment on “Virtuelna klopka za decu i roditelje”

Slične objave

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram